Sprängningar och skjutningar - polisens arbete
De kriminella miljöerna växer. Sverige är i grund och botten ett tryggt land, men utvecklingen av den grova brottsligheten är allvarlig. Sätter inte samhället in åtgärder nu kommer vi se ett fortsatt grovt våld som riskerar att eskalera.
Exempel på polisens arbete
Myndighetssamverkan
Sedan 2009 pågår den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet där 12 myndigheter samverkar. Arbetet är bland annat riktat mot strategiska personer som bedöms vara samhällsfarliga och som bedriver organiserad brottslighet. Ärendena handlar bland annat om brott mot välfärdssystemen, bekämpning av narkotikabrottslighet, bekämpning av vapenbrott men också motverkan av terrorism och penningtvätt. Flertalet av satsningens insatser har även tydliga kopplingar till kriminella nätverk och organiserad brottslighet i de utsatta områdena.
Avgörande för polisens arbete är även internationellt polissamarbete med andra länder, bland annat inom ramen för det europeiska polissamarbetet Europol.
Trots omfattande och offensivt polisarbete har utvecklingen nationellt fortsatt i en negativ riktning och skjutningar och sprängningar ligger på en hög nivå. Polisen arbetar trygghetsskapande, brottsförebyggande och med att utreda brotten. Andra aktörer i samhället, som till exempel skola, kommuner, socialtjänst och civilsamhället har en viktig uppgift i att förebygga att fler dras in i kriminalitet.
Statistik antal skjutningar
Sedan november 2016 för polisen på regeringens uppdrag statistik över antalet bekräftade skjutningar.
En bekräftad skjutning är tillfälle då det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och att det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och inte uppenbart oavsiktlig.
Observera att statistiken över bekräftade skjutningar är preliminär. Statistiken samlas in och sammanställs från regionerna vid ett strikt slutdatum. I samband med inrapporteringen kan det uppstå olika felkällor. Det kan exempelvis vara att en händelse som har klassats som en skjutning i utredningen inte visar sig vara det eller att händelsen inte har hunnit rapporteras in vid månadsslutet. Detta medför att rapporteringen i vissa fall blir släpande och revideras i efterhand kommande månad. Erfarenhetsmässigt är denna eftersläpning större under sommarmånaderna.
2022, Bekräftade skjutningar per region och månad till och med 30 juni
2021, Bekräftade skjutningar per region och månad
2020, Bekräftade skjutningar per region och månad
2019, Bekräftade skjutningar per region och månad
2018, Bekräftade skjutningar per region och månad
2017, Bekräftade skjutningar per region och månad
Statistik antal sprängningar
2022, Sprängningar (allmänfarlig ödeläggelse) per region och månad till och med 30 juni
2021, Sprängningar (allmänfarlig ödeläggelse) per region och månad
2020, Sprängningar (allmänfarlig ödeläggelse) per region och månad
2019, Sprängningar (allmänfarlig ödeläggelse) per region och månad
2018, Sprängningar (allmänfarlig ödeläggelse) per region och månad